czwartek, 13 sierpnia 2015

Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy.

Kotlety z jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak.

 
Składniki:
  • 7 jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:

Gotujemy 6 jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości masła.

Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, jogurtem, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca.

Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor.


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Jadłam takie kotlety, ale nigdy z dodatkiem musztardy...jestem zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dodatkiem musztardy nie widziałam. Muszą być pyszne, to takie danie z podstawówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Następnym razem my też dodamy musztardę:) dobra podpowiedź - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, jeszcze nigdy takich nie robiłam ani nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kotlety, u mnie z dodatkiem gotowanego ryżu. A nast razem spróbuję z musztarda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam czytac takie wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  9. warto było zajrzec na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  10. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń