Kisiel to wspaniały i szybki w przygotowaniu deser. Domowy smakuje jeszcze lepiej te kawałki owoców i zero konserwantów, pycha :) Jagodowy sezon w pełni więc właśnie na kisiel o takim smaku miałam ochotę.
Składniki: (2 porcje)
- 1/2 l wody
- 200g świeżych jagód
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jagody pukamy, usuwamy listki i zostawiamy kilka do dekoracji a resztę wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, a następnie dusimy do czasu, aż jagody się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców. W 50 ml wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, a pozostałą wodę wlewamy do jagód. Czekamy aż całość się zagotuje, ściągamy z ognia, dolewamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Pyszności, takie kisielki domowe są rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe kisiele, z jagodami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń100 % zdrowej słodyczy, największym fanem jest mój brat :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego i smaczniejszego od domowego kisielu ;)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńmiło tutaj jest :) ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ciekawy wpis.
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa zawsze wracam do tego bloga, ciekawe miejsce.
OdpowiedzUsuńAkurat mam jagody. To już wiem com z nimi zrobię. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńSame dobre i proste przepisy lubię ten blog.
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń