Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 150 ml ciepłego mleka
- 90 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 300 g jagód
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem w dużej misce lub garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie masło podgrzewamy, aż się rozpuści i zostawiamy, żeby trochę ostygło.
Do rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące.
Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch.
Do rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące.
Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 50 minut.
Smacznego :)
To ja poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki uwielbiamy a z jagodami smakuje wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńPyszne to drożdżowe :) Mniam ..
OdpowiedzUsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńCiekawy i inspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńciekawe informacje i fajny blog
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń