Ciąg dalszy wypieków z ciasta drożdżowego i jagód tym razem jagodzianki :) Któż nie lubi tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie.
Składniki: (na 8 dużych bułeczek)
ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 30 g roztopionego masła
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- 350 g jagód
- 4 łyżeczki cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Kruszymy drożdże w dużej misce, dolewamy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, sól oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszymy drożdże w dużej misce, dolewamy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, sól oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie oprószamy blat mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 8 równych części. Oczyszczone jagody mieszamy z cukrem. Każdy kawałek ciasta kształtujemy na gładką kulkę, delikatnie je spłaszczamy, napełniamy jagodami z cukrem, zamykamy szczelnie i formujemy okrągłe bułeczki.
Układamy bułeczki łączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 15 minut przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe jagodzianki odstawiamy do ostygnięcia i podajemy oprószone cukrem pudrem.
Jagodzianki zawsze będą przypominać mi dzieciństwo :-) wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJagodzianki mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację:)
OdpowiedzUsuńPiękne i jak bogato nadziane, bardzo lubię jagodzianki i na jednej by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńJagodowy szał jest akurat. A takie jagodzianki nigdy się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie! :)
OdpowiedzUsuńIdealne jagodzianki! *.*
Extra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuńdobrze napisane
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń