niedziela, 28 czerwca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy.

Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm białko pochodzenia roślinnego.
Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości soczewicy.
źródłem dobrze przyswajalnego białka

najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego

najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego



 
Składniki:
  • 1,5 l bulionu
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła 
  • ostra papryka, bazylia
  • sól, pieprz 



Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut.

Na koniec doprawiamy bazylią, ostra papryką oraz solą i pieprzem.

Smacznego :) 

12 komentarzy:

  1. Zupka ma fajny skład, który do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie :) ma super kolor i pewnie ciekawą konsystencje :) do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie lubie soczewicę i robię z niej też zupy. Są swietne ! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio zaprzyjaźniłam się z soczewicą i właśnie w zupach najbardziej mi smakuje :)

      Usuń
  4. Taka zupa często u nas gości. Wszyscy się nią zajadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie, ale jakoś nie mogę się przekonać do soczewicy :/ Obym kiedyś to zmieniła!

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno temu spróbowałam kotletów z soczewicy, które zupełnie nie przypadły mi do gustu i dopiero po kilku latach odważyłam się zjeść ją ponownie, ale teraz bardzo ją polubiłam. Także polecam, warto się odważyć ;)

      Usuń
  6. Ja też lubię taką zupkę jest bardzo sycąca na długo zabija głód ;-)

    OdpowiedzUsuń