Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;)
Składniki:
na ciasto pannukakku:
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 2 małe jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
plus:
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
na wierzch:
- puszka łososia w kawałkach w oleju
- 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 sztuk czarnych oliwek
- 1 serek kremowy Apetina pesto i rukola
- 3 łyżki kefiru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną.
W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Nie znałem takiego naleśnika, a wygląda extra :)
OdpowiedzUsuńNaleśnik jest świetny, na pewno go jeszcze wykorzystam na sposób wytrawny, a na słodki pewnie też ;)
UsuńFajna nazwa a danie z moimi ulubionymi dodatkami ;-)
OdpowiedzUsuńTen naleśnik wygląda super. Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o tym naleśniku, czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie podane ,mniam.
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń