Dzisiaj mam do zaproponowania kurczaka z porami i pieczarkami. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Ważne też, że jednogarnkowe więc potem jest mało zmywania :)
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 por
- 400g pieczarek
- 100 ml białego wina
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml gęstej śmietany
- pół pęczku natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Por kroimy na paseczki, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym zalewamy winem. Piersi kroimy w 1cm kawałki, dodajemy do pora oraz pieczarek i dusimy do miękkości (można polewać wodą).
Zmniejszamy ogień pod potrawką i po chwili wlewamy jogurt oraz śmietanę. Następnie przyprawiamy solą i dość mocno pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Zostawiamy na palniku aż do zredukowania jogurtu i śmietany.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz