wtorek, 2 grudnia 2014

Potrawka z kurczaka z porem i pieczarkami.

Dzisiaj mam do zaproponowania kurczaka z porami i pieczarkami. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Ważne też, że jednogarnkowe więc potem jest mało zmywania :)



Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka  
  •  1 por  
  • 400g pieczarek  
  • 100 ml białego wina  
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 100 ml gęstej śmietany 
  • pół pęczku natki pietruszki  
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Por kroimy na paseczki, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym zalewamy winem. Piersi kroimy w 1cm kawałki, dodajemy do pora oraz pieczarek  i dusimy do miękkości (można polewać wodą). 

Zmniejszamy ogień pod potrawką i po chwili wlewamy jogurt oraz śmietanę. Następnie przyprawiamy solą i dość mocno pieprzem. Dokładnie mieszamy. 

Zostawiamy na palniku aż do zredukowania jogurtu i śmietany.

Podajemy posypane natką pietruszki.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz