To ciasto jest wspaniałym deserem dla osób, które lubią lekko kwaskowe ciasta. Ma orzeźwiający smak, dlatego fajnie sprawdza się w lecie, chociaż w zimie oczywiście też :)
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao (lub więcej do zabarwienia masy)
Masa cytrynowa:
- 100 g masła
- 2 opakowania kiślu cytrynowego
- 1 galaretka cytrynowa
Masa o smaku leśnych owoców:
- dżem o smaku owoców leśnych
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 2 jogurty naturalne
- tabliczka czekolady (deserowa lub gorzka)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut.
W drugiej formie przygotowujemy w ten sam sposób jasny biszkopt, nie dodając kakao. Studzimy ciasta.
Przygotowujemy masę cytrynową. Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę i dodajemy masło. Wszystko mieszamy, studzimy a następnie wykładamy na ciemny biszkopt i wsadzamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurty oraz dżem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę cytrynową, przykrywamy białym ciastem.
Przygotowujemy w kąpieli wodnej polewę z czekolady i wiórek kokosowych. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie wkładamy do lodówki.
Smacznego!
jaki wymiar blachy ?
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń