Paluszki są dobrą przekąską np. do piwa. Jednak najlepiej smakują do barszczu czerwonego :)
Składniki:
Przygotowanie:
Rozcieramy w misce drożdże z cukrem, dolewamy mleka i mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn podrósł.
Mąkę siekamy z masłem i jajkami, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm i długość ok. 10 cm. Każdy rulonik smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i skręcamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190°C przez około 15 minut.
Mąkę siekamy z masłem i jajkami, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm i długość ok. 10 cm. Każdy rulonik smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i skręcamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190°C przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz