sobota, 6 czerwca 2015

Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście.

Kotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 300 g białej kapusty 
  • 200 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 1 jajko 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • łyżka posiekanego koperku 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz 
  • olej

na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk).

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Pieczarki, kapusta , mielone fajny skład i pomysłowe danie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki są takie, że raczej każdemu powinno posmakować :)

      Usuń
  2. Zamiast białej kapusty może być kapusta pekinska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno to nie będzie identyczny smak, ale myślę, że warto spróbować z kapustą pekińską ;)

      Usuń