czwartek, 4 czerwca 2015

Domowa ice tea cytrynowo - miętowa.


Wart przygotować domową mrożona herbata, gdyż jest tania i łatwa w wykonaniu, a świetnie gasi pragnienie szczególnie w upalne dni. Według mnie w smaku smaczniejsza od tej kupionej w sklepie i co ważne nie zawiera sztucznych dodatków czy konserwantów.

Składniki:
  • 2 torebki czarnej herbaty 
  • 1 torebka herbaty - mięta
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • cukier do smaku 
  • kilka listków świeżej mięty
  • skruszony lód

Przygotowanie:

Torebki herbaty i mięty zalewamy 0,7 l wrzątku, dodajemy miód oraz cukier (musi być słodsza niż chcemy osiągnąć) i odstawiamy do ostudzenia. Z połowy cytryny wyciskamy sok, wlewamy do herbaty. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na koniec przelewamy przez drobne sitko do szklanek, wrzucamy lód, listki mięty i plastry cytryny.




Przepis na ziołowe orzeźwienie

3 komentarze: