piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką.


Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;)


Składniki:

na biszkopt: 
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej

na masę:
  • 5 dużych łodyg rabarbaru
  • 1 cytryna 
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 duży jogurt naturalny
  • około ½ szklanki cukru

galaretki na wierzch: 
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wieloowocowa-niebieska

Przygotowanie:
 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
 
Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawimy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z rabarbarem. Galaretki mieszamy  z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć.

Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.  Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 

Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała.

Smacznego !





 

5 komentarzy:

  1. Jakie równiutkie, gładziutkie jak od linijki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest cudne. Co za precyzja. A ten kolor zielony mnie zachwycił. A samo ciasto z masą rabarbarową musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i jakie fajne smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta jak dla mnie najlepsze galaretka górą

    OdpowiedzUsuń