wtorek, 9 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z czereśniami.

Ciasto drożdżowe z czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 500 g czereśni 
     
 
 Przygotowanie:

Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru, żeby puściły sok. Jaja ubijmy na puszystą pianę z solą. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru aż staną się płynne. Następnie dodajemy do drożdży mleko, mąkę, pozostały cukier oraz ubite jajka i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut. Potem dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.   

Po tym czasie natłuszczamy blachę, równomiernie rozkładamy na niej ciasto (będzie klejące) i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Następnie umieszczamy czereśnie na sitku, odsączamy i rozkładamy na placek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. Studzimy w blaszce i podajemy posypany cukrem pudrem.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, a te czereśnie wręcz zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, czereśnie, jeszcze w tym roku nie jadłam. A ciasto na pewno pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze czereśni nie jadłam (w tym sezonie) ... uwielbiam ciasta z owocami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ,uwielbiam takie ciasta i czereśnie!.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo puchate ciasto :) W sobotę przerabialiśmy cztery skrzynki czereśni przywiezionych od dziadka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekstra ciacho! :) Klasyka się zawsze sprawdza! :)

    OdpowiedzUsuń