czwartek, 18 grudnia 2014

Paluszki drożdżowe z kminkiem.

 

Paluszki są dobrą przekąską np. do piwa. Jednak najlepiej smakują do barszczu czerwonego :)



Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki letniego mleka 
  • 25 g drożdży 
  • płaska łyżeczka cukru 
  • 150 g masła 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • kminek 
  • 1 białko do posmarowania


Przygotowanie:

Rozcieramy w misce drożdże z cukrem, dolewamy mleka i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn podrósł. 

Mąkę siekamy z masłem i jajkami, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm  i długość ok. 10 cm. Każdy rulonik smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i skręcamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190°C przez około 15 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz