piątek, 5 grudnia 2014

Leśna pokusa - ciasto na biszkopcie.

 To ciasto jest wspaniałym deserem dla osób, które lubią lekko kwaskowe ciasta. Ma orzeźwiający smak, dlatego fajnie sprawdza się w lecie, chociaż w zimie oczywiście też :)


Składniki: 
Biszkopt ciemny: 
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 2 łyżki kakao (lub więcej do zabarwienia masy)
Biszkopt jasny:

  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
  • 100 g masła
  • 2 opakowania kiślu cytrynowego
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa o smaku leśnych owoców:
  • dżem o smaku owoców leśnych
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 jogurty naturalne
Polewa:
  • tabliczka czekolady (deserowa lub gorzka)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut.
W drugiej formie przygotowujemy w ten sam sposób jasny biszkopt, nie dodając kakao. Studzimy ciasta.

Przygotowujemy masę cytrynową. Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę i dodajemy masło. Wszystko mieszamy, studzimy a następnie wykładamy na ciemny biszkopt i wsadzamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurty oraz dżem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę cytrynową, przykrywamy białym ciastem.


Przygotowujemy w kąpieli wodnej polewę z czekolady i wiórek kokosowych. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie wkładamy do lodówki.

Smacznego!

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz