piątek, 28 listopada 2014

Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką.

Lubię ciasta lekkie i rozpływające się w ustach, a także cieszące oko. Taki właśnie jest ten sernik na zimno. Nazwa smerfetka powstała spontanicznie w związku z jego kolorystyką niebiesko-białą.


Składniki:

Biszkopt :
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :
  • 1/2 kg białego sera 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 kostka masła 
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 4 żółtka

Piana :
  • 4 białka 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska )


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na upieczony, ostudzony biszkopt i wsadzamy do lodówki do stężenia.

Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę wieloowocową i delikatnie razem mieszamy. Gotową piankę wykładamy na masę serową i wyrównujemy.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wierzch ciasta można udekorować np. startą mleczną czekoladę. 

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz