czwartek, 27 listopada 2014

Pieczarki faszerowane mięsem.



Pieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.


Składniki:
  • 8-10 dużych pieczarek 
  • 0,4 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula 
  • 10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera 
  • 1 jajko 
  • łyżka oleju 
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:


Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy.

Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz