sobota, 29 listopada 2014

Biało-czerwony deser.



Składniki:
  • 5 łodyg pokrojonego na kawałki rabarbaru
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duży jogurt grecki
  • 2 łyżki żelatyny
  • szklankę musli
  • 2 łyżki miodu

 Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę spryskujemy wodą i przykrywamy pergaminem. Mieszamy musli z miodem, układamy na blasze. Przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i pieczemy około 10minut.

W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier i wodę. Dusimy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sok malinowy, dosładzamy do smaku i następnie studzimy.

Jogurt mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki, aby ściął się lekko.

W salaterkach układamy rabarbar, na nim jogurt i posypujemy musli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz