Nasiona chia stają się w Polsce coraz bardziej popularne ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Od dawno miałam ochotę spróbować tych małych, czarnych nasionek, nawet przepis na pudding i muffiny już był w mojej głowie, niestety mieszkam w małej miejscowości i kupić je tutaj nie sposób, a przy zakupach w większym mieście zawsze wypadało mi to z głowy. W końcu postanowiłam zamówić nasiona chia przez internet i padło na sklep frisco.pl , przy okazji serdecznie polecam, bo mają bardzo miłą, ekspresową obsługę oraz dostawę praktycznie na terenie całego kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis.
Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki nasion chia
- 1 szczypta soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 duże, dojrzałe banany
- garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy
banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą
tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy.
Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto
nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180
stopniach.
Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Bardzo ładne i jakie bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowe alternatywy tradycyjnych wypieków :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
łał, świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodatkiem tych Chia. Ja zwykle robiłam je jedynie w ramach puddingu Chia :)
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
Zapraszam zatem serdecznie !
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka
Dużo składników ale bardzo smaczne te muffiny
OdpowiedzUsuńciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!
OdpowiedzUsuńZnalazłem tylko takie. https://rogalik.net/pl/p/Melvit-Chia-150-g/185
OdpowiedzUsuńMogą być?
Bardzo ciekawy przepis i na pewno chętnie spróbuję jak smakują bananowe muffiny z nasionami chia
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis! Muffiny z nasionami chia i orzechami muszą być pyszne i smakować wyjątkowo - na pewno chętnie wykorzystam ten przepis i sprawdzę, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu wypieki!
OdpowiedzUsuńfajny wpis
OdpowiedzUsuńMuffinek w takim wydaniu jeszcze nie widziałem. Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńOrzechy włoskie to pożywny i zdrowy dodatek do wypieków.
OdpowiedzUsuńTe muffiny wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że postanowiłaś wypróbować przepis na muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi! Dzięki Twoim doświadczeniom z zamawianiem przez internet ułatwiło Ci to przygotowanie tego pysznego dania. Składniki, których użyłaś, są pełne wartości odżywczych, a muffiny wyglądają i brzmią pysznie. Dzięki za podzielenie się przepisem! Smacznego!
Apetycznie się prezentują
OdpowiedzUsuń