wtorek, 26 kwietnia 2016

Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi.

Nasiona chia stają się w Polsce coraz bardziej popularne ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Od dawno miałam ochotę spróbować tych małych, czarnych nasionek, nawet przepis na pudding i muffiny już był w mojej głowie, niestety mieszkam w małej miejscowości i kupić je tutaj nie sposób, a przy zakupach w większym mieście zawsze wypadało mi to z głowy. W końcu postanowiłam zamówić nasiona chia przez internet i padło na sklep frisco.pl , przy okazji serdecznie polecam, bo mają bardzo miłą, ekspresową obsługę oraz dostawę praktycznie na terenie całego kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis. 
Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich


Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy. 

Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach. 

Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia. 

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Bardzo ładne i jakie bogactwo smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zdrowe alternatywy tradycyjnych wypieków :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z dodatkiem tych Chia. Ja zwykle robiłam je jedynie w ramach puddingu Chia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo składników ale bardzo smaczne te muffiny

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Znalazłem tylko takie. https://rogalik.net/pl/p/Melvit-Chia-150-g/185
    Mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis i na pewno chętnie spróbuję jak smakują bananowe muffiny z nasionami chia

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny przepis! Muffiny z nasionami chia i orzechami muszą być pyszne i smakować wyjątkowo - na pewno chętnie wykorzystam ten przepis i sprawdzę, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tego typu wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinek w takim wydaniu jeszcze nie widziałem. Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Orzechy włoskie to pożywny i zdrowy dodatek do wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  13. Te muffiny wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń