Zima, na dworze pochmurno, szaro i zimno rzecz jasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową.
Wyszła idealnie :)
Składniki:
- 150 g selera korzeniowego
- 2 średnie białe cebule
- 1 mały por
- 400 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 4 bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek - opcjonalnie
Przygotowanie:
Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por kroimy w pół-krążki.
Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę miksujemy na krem i dodajemy sos sojowy, gałkę, śmietanę, sól oraz pieprz.
Podawać posypaną szczypiorkiem.
Smacznego!
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kurrenstortenelem.org/tips-to-help-you-with-vitamins-and-minerals
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń