Kolejne danie nie wymagające dużo pracy, a bardzo smaczne :)
Ryba jest sycąca i można ją zjeść solo lub polecam podać pstrąga w towarzystwie z sałatką ze świeżych warzyw oraz chrupiącą bagietką.
Składniki: (na 3-4 osoby)
- 800 g fileta z pstrąga łososiowatego
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
- 2 łyżki chrzanu tartego
- garść posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 kromki chleba z ziarnami
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dno
brytfanki smarujemy olejem i rozprowadzamy równomiernie, dzięki temu ryba nie będzie
przywierać do naczynia.
Pstrąga
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w brytfance, a następnie
polewamy cytryną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rybę układamy kromki
chleba. W misce mieszamy serek, śmietanę, łyżkę oleju rzepakowego, musztardę,
chrzan, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła
prowansalskie. Przygotowaną pastę równomiernie rozprowadzamy na chlebie
przykrywającym rybę. Tak przygotowanego pstrąga wstawiamy na godzinę do
lodówki.
Po tym
czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175
stopni (piekarnik z termoobiegiem), pieczemy około 40 minut.
Smacznego :)
"Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni, używam go do przygotowania dań wytrawnych, a także do słodkich wypieków."
Mmm jaka apetyczna rybka :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na rybkę :-)
OdpowiedzUsuńApetyczny danie :) Ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńsłodko
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń