Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :)

Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal
- 300 g pieczarek
- 1/ 2 pora
- 200 g żółtego sera
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki,
gotujemy przez około 15-20 minut na półtwardo i studzimy. Pieczarki również
obieramy i kroimy w plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy pieczarki z porem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy
do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę
warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem,
później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a
następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 190 stopni.
Smacznego :)
Smaczne danie.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka jest najlepszą jaką jadłam.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że nie miałam jeszcze okazji przygotowywać zapiekanki rybnej.
OdpowiedzUsuńZapiekanki ziemniaczane to coś co uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńChętnie sama przygotuję tak pyszne danie.
OdpowiedzUsuń