Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :)
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal
- 300 g pieczarek
- 1/ 2 pora
- 200 g żółtego sera
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki,
gotujemy przez około 15-20 minut na półtwardo i studzimy. Pieczarki również
obieramy i kroimy w plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy pieczarki z porem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy
do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę
warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem,
później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a
następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 190 stopni.
Smacznego :)
Smaczne danie.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka jest najlepszą jaką jadłam.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że nie miałam jeszcze okazji przygotowywać zapiekanki rybnej.
OdpowiedzUsuńZapiekanki ziemniaczane to coś co uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń