Znalazłam przepis na to ciasto na blogu Moje Ciacho i tak mi się spodobało, że musiałam je upiec. Nie pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maku
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorącej wody
na masę budyniową:
- 5 żółtek jaj
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
na galaretkę wiśniową:
- 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)
- 1,5 szklanki wody
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier,
cały czas ubijając. Żółtka zaś mieszamy z olejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy
do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,
pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół.
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Rzeczywiście efektowne, pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCudowna fantazja, ach pobudza moje kubki smakowe. :)
OdpowiedzUsuńAle cudne ciacho.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńtaka fantazja to mi sie podoba :) musi znakomicie smakować:)
OdpowiedzUsuńTaka fantazja ze smakiem zrobiona. Wygląda pysznie i pięknie. Kusi, kusi swoim wyglądem :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho;)
OdpowiedzUsuńFajne warstwy... Przepis schowany;-)
OdpowiedzUsuńFajne te warstwy :)
OdpowiedzUsuńNo to mam fajny przepis na ciacho :)))
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszne �� polecam
OdpowiedzUsuńMam 2 pytania: czy zamiast galaretki można użyć dżemu wiśniowego i czy zamiast masy budyniowej użyć smietanki 30% z białą czekoladą?
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuńTeraz myślę o tym cieście :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńmożna sie rozmarzyć
OdpowiedzUsuńŚlinka leci, pięknie wygląda i na pewno smakuje ?
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Pyszne i lekkie.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń