Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :)
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 1 mały por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- około 3 litry wody
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler, por) i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie wywar.
W tym czasie obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.
Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Smacznego :)
Moja ulubiona zupa :-) chyba nigdy się nie znudzi
OdpowiedzUsuńpolecam wcześniej upiec pomidory! niby nic wielkiego, ale smak robi się fantastyczny!
OdpowiedzUsuńw sumie Iga dobrze piszesz:)
OdpowiedzUsuńPomidory by pasowały, fakt.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń