piątek, 20 stycznia 2017

Ciasto jabłkowo - bakaliowe.

  Wyśmienite ciasto z rodzynkami, orzechami i jabłkami. 
Szybkie w przygotowaniu, miękkie i wilgotne w środku.  
Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,8 kg jabłek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowanie:

Masło roztapiamy na ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, orzechy grubo siekamy. Jabłka oraz orzechy wrzucamy do dużej miski i dokładamy rodzynki, cukier waniliowy i cynamon. Żółtka ucieramy z cukrem na pucha, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Do mąki dodajemy sodą oraz proszek do pieczenia i łączymy z roztopionym masłem, całość dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mieszankę bakaliową i znów mieszamy. Gęste ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 35x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. 

Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Ja znam to ciasto pod kodową nazwą - "Włoskie". Od dodawanych do niego własnie orzeszków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z jabłkami w składzie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mąkę pszenną można zastąpić inną? ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie i na pewno tak też smakuje! Na pewno chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja w moim odczuciu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny, jesienny smak jabłek zachowany w bakaliowym cieście - wyjątkowe połączenie i doskonały smak. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny wpis, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wnioskując po składzie to pożywny deser.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne i zdrowe ciasto, dzięki jabłkom i bakaliom.

    OdpowiedzUsuń