czwartek, 28 stycznia 2016

Zupa selerowa.

Zima, na dworze pochmurno, szaro i zimno rzecz jasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową. 

Wyszła idealnie :)


Składniki:
  • 150 g selera korzeniowego
  • 2 średnie białe cebule
  • 1 mały por
  • 400 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 4 bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek - opcjonalnie


Przygotowanie: 

Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por kroimy w pół-krążki.
Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. 

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Zupę miksujemy na krem i dodajemy sos sojowy, gałkę, śmietanę, sól oraz pieprz. 
Podawać posypaną szczypiorkiem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz