Lubię ciasta lekkie i rozpływające się w ustach, a także cieszące oko. Taki właśnie jest ten sernik na zimno. Nazwa smerfetka powstała spontanicznie w związku z jego kolorystyką niebiesko-białą.
Składniki:
Biszkopt :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa :
- 1/2 kg białego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 żółtka
Piana :
- 4 białka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska )
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na upieczony, ostudzony biszkopt i wsadzamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę wieloowocową i delikatnie razem mieszamy. Gotową piankę wykładamy na masę serową i wyrównujemy.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wierzch ciasta można udekorować np. startą mleczną czekoladę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz