Wyśmienite ciasto z rodzynkami, orzechami i jabłkami.
Szybkie w przygotowaniu, miękkie i wilgotne w środku.
Serdecznie polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,8 kg jabłek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, orzechy grubo siekamy. Jabłka oraz orzechy wrzucamy do dużej miski i dokładamy rodzynki, cukier waniliowy i cynamon. Żółtka ucieramy z cukrem na pucha, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Do mąki dodajemy sodą oraz proszek do pieczenia i łączymy z roztopionym masłem, całość dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mieszankę bakaliową i znów mieszamy. Gęste ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 35x25cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Ja znam to ciasto pod kodową nazwą - "Włoskie". Od dodawanych do niego własnie orzeszków ;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami w składzie. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciastko
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zastąpić inną? ; )
OdpowiedzUsuńRaczej niezbyt.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i na pewno tak też smakuje! Na pewno chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńRewelacja w moim odczuciu!
OdpowiedzUsuńPyszny, jesienny smak jabłek zachowany w bakaliowym cieście - wyjątkowe połączenie i doskonały smak. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawy post
OdpowiedzUsuńWnioskując po składzie to pożywny deser.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu nie znałem.
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe ciasto, dzięki jabłkom i bakaliom.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre połączenie jabłka z bakaliami.
OdpowiedzUsuńZachęcające komentarze! Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu. Jabłka i bakalie to klasyka, która zawsze się sprawdza. Nie zapomnijcie eksperymentować z dodatkami, by każdy kolejny wypiek był unikalny i jeszcze bardziej smakowity. Dziękuję za wszystkie pozytywne słowa!
OdpowiedzUsuń