Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 10 g suszonych borowików
- 1/2 cebuli
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
- papryka czerwona słodka
- czosnek granulowany
- olej
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę (wody nie wylewamy). Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając je do samego końca. Tak przygotowane mięso nacieramy solą, czosnkiem, czerwoną papryką i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa.
Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie odkrywamy mięso i trzymamy jeszcze 2-3 minuty w piekarniku.
Smacznego :)
Jakie pyszności nad pysznościami :))
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się to danie prezentuje, na pewno wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńidealne danie na niedzielny rodzinny obiad.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń