Domownikom przypadło do gustu ciasto "Wiśniowa fantazja" i takim sposobem postanowiłam jeszcze raz przygotować galaretkę z wiśniami z kompotu tym razem w połączeniu z piernikiem oraz czekoladą, ponownie wyszło bardzo smacznie. Wiśnie dobrze łączą się ze smakiem czekolady oraz korzennej przyprawy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam :)
Składniki: (keksówka 30cm)
na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki
płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta
- 1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika
- 3 czubate łyżki
kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
na galaretkę z wiśniami:
- 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)
- 1,5 szklanki wody
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
na wierzch:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 ml mleka
- posypka "Kamyczki czekoladowe" Delecta
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na palniku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z
kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy go wzdłuż na pół.
Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok
z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy
2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek).
Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i przekładamy nią piernik. Jedną część ciasta - spód, wkładamy do foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin do lodówki.
Piernik wykładamy z formy "do góry nogami". Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy na całości, a następnie obrzucamy posypką. Piernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.