środa, 21 października 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

  Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :)


Składniki:
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka korzeń
  •  kawałek selera
  •  1 mały por
  •  1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  •  2 łyżeczki cukru  
  • kilka liści laurowych 
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • około 3 litry wody
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler, por) i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie wywar.

W tym czasie obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.

Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Smacznego :)

poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto "Wiśniowa fantazja".

Znalazłam przepis na to ciasto na blogu Moje Ciacho i tak mi się spodobało, że musiałam je upiec. Nie pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)   

 

Składniki:

na biszkopt: 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody
 
na masę budyniową: 
  • 5 żółtek jaj 
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
 
na galaretkę wiśniową: 
  • 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
 
na polewę: 
  • 100 g czekolady mlecznej  
  • 100 g czekolady gorzkiej 


 
Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i  ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijając. Żółtka zaś mieszamy z olejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół.

Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)