środa, 29 lipca 2015

Chili con carne.

Chili con carne to wbrew pozorom nie danie meksykańskie lecz tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej. Najważniejsze składniki to mięso mielone, pomidory i chili. Chili con carne najlepiej smakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania.



 
Składniki: 
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 3 papryczki chili
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając.

Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla.

Smacznego!

piątek, 24 lipca 2015

Pełnoziarniste fusilli z ziołami, cukinią, fetą oraz prażonym sezamem.

Pyszne danie bezmięsne, które można przygotować w 15 minut. Połączenie słonej fety, aromatycznych ziół, cukinii i chrupiących ziarenek sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;)


 
Składniki: (3 porcje) 
  • 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki)
  • 1 duża cukinia
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  •  2 łyżki suszonych ziół: czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, pietruszka 
  • sól, pieprz     
  • 2 łyżki sezamu  
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W między czasie fetę kroimy w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami. 

Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki sera feta, posypujemy natką pietruszki oraz sezamem.

Smacznego :)

poniedziałek, 20 lipca 2015

Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem.

 Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)


 
Składniki:
  • 400 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 plasterki cytryny 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra)
  • sól, pieprz
  • 50 g masła 


Przygotowanie:

Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 

Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową.

Smacznego :) 

czwartek, 16 lipca 2015

Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled.

Naszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :)


Składniki:

  • 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)
  •  1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec
  • 1 puszka wędzonych małży w oleju
  • 300 g fileta z pstrąga łososiowatego
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • sok z połowy limonki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • posiekana łyżka natki pietruszki
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany 30% 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy do czasu aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy wszystko jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje. 

W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa. 

Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Gotuj w zdrowym stylu

poniedziałek, 13 lipca 2015

Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny.

Chciałam przygotować  zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje.



Składniki:

spód:
  • 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec
  • 360 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

warstwa serowa: 
  • 300 g bobu
  • 2 banany 
  • 300 g jogurtu pitnego waniliowego 
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec
  • 1 jajko  
  • 2 łyżeczki ksylitolu

herbaciana galaretka:
  • 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 700 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki ksylitolu

 
Przygotowanie:

Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia.

Bób gotujemy, łuskamy i wrzucamy do miski, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki  banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. 
W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową. 

Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.

Smacznego ;)
 

Gotuj w zdrowym stylu

piątek, 10 lipca 2015

Placki z tuńczyka.


Placki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :)


Składniki: (na około 6 sztuk)
  
Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.

Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika.

Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

środa, 8 lipca 2015

Burger à la Big Mac z McDonald's.

Bułki do hamburgerów były więc teraz czas na burgery. Najbardziej lubię Big Maca, czyli jedną z najpopularniejszych kanapek w McDonals's. Moja wersja choć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy.

Składniki: 

bułki:

sos:
  • 4 duże łyżki majonezu 
  • 1/2 cebuli  
  • 1 mały ogórek kiszony 
  • 1 korniszon 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

dodatki:
  • 800 g mielonego mięsa wołowego 
  • 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar   
  • 1/2 sałaty lodowej 
  • 1 cebula 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Sałatę lodową kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości.

Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony.

Bułki przecinamy na pół i na drugiej rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy go i pieprzymy, na górze układamy ser i przykrywamy bułką. Tak samo postępujemy z resztą bułek.

Smacznego ;)


sobota, 4 lipca 2015

Sok z arbuza i truskawek.

Nadeszły upały, a najlepsze na taką pogodę są schłodzone napoje. Proponuję lekki i smaczny sok z arbuza oraz truskawek.



Składniki:
  • 1/2 dużego dojrzałego arbuza
  • 1/2 kg truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • garść listków melisy
  • cukier puder do smaku (około 2 łyżki)

     
Przygotowanie:

Z arbuza wyjmujemy miąższ (ewentualnie usuwamy pestki) i kroimy w kostkę, a truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładko. Sok przelewamy przez bardzo drobne sitko lub gazę i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.



czwartek, 2 lipca 2015

Bułki do hamburgerów.

Miękkie, pulchne, idealne bułki do hamburgerów. Bardzo łatwe w wykonaniu i choć trzeba poświecić trochę czasu na ich przygotowanie to naprawdę warto, bo smak jest świetny i oczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów. Bułki dobrze smakują też na słodko np. z dżemem. Uwaga - rozcinamy bułki nożem dopiero kiedy ostygną.

 



Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 12 g świeżych drożdży 
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
plus:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania 


Przygotowanie: 

Rozcieramy w misce widelcem drożdże, dolewamy ciepłą wodę razem z mlekiem w proszku oraz masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

Następnie dodajemy jajka, mąkę i sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut. 

Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (aż będą rumiane).