Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm białko pochodzenia roślinnego.
Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości soczewicy.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- ostra papryka, bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut.
Na koniec doprawiamy bazylią, ostra papryką oraz solą i pieprzem.
Smacznego :)