niedziela, 28 czerwca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy.

Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm białko pochodzenia roślinnego.
Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości soczewicy.
źródłem dobrze przyswajalnego białka

najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego

najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego



 
Składniki:
  • 1,5 l bulionu
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła 
  • ostra papryka, bazylia
  • sól, pieprz 



Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut.

Na koniec doprawiamy bazylią, ostra papryką oraz solą i pieprzem.

Smacznego :) 

czwartek, 25 czerwca 2015

Gołąbki z makrelą.

Gołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :)


Składniki:( na około 10 sztuk)



Przygotowanie: 

Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia.

Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką.

Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem

Smacznego :)

 


poniedziałek, 22 czerwca 2015

Roladki z fileta z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych.

Postanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :)


 
Składniki: 
  • 2 duże piersi z kurczaka
  •  150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła i  przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz)
  • 4 plasterki szynki drobiowej
  • 2 ogórki kiszone 




Przygotowanie:

Filety osuszamy, pozbawimy błonek i kroimy wzdłuż, tak aby z jednego filetu powstały dwa cieńsze, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso wkładamy do miski, wciskamy przez praskę czosnek , dodajemy zioła oraz przyprawy i zalewamy jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.

Roladki możemy podać z sosem czosnkowym lub jogurtem.

Smacznego!


piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką.


Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;)


Składniki:

na biszkopt: 
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej

na masę:
  • 5 dużych łodyg rabarbaru
  • 1 cytryna 
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 duży jogurt naturalny
  • około ½ szklanki cukru

galaretki na wierzch: 
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wieloowocowa-niebieska

Przygotowanie:
 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
 
Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawimy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z rabarbarem. Galaretki mieszamy  z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć.

Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.  Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 

Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała.

Smacznego !





 

wtorek, 16 czerwca 2015

Pierogi z truskawkami.

Czerwiec w moim domu nie może obyć się bez pierogów z truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.

 

Składniki:
  •  400 g truskawek
 
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki                                                         (u mnie szklanka pszennej i szklanka żytniej)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody  
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego masła

plus:

  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • cukier
  • opcjonalnie listki mięty

 

Przygotowanie:

Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi i robimy falbankę.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut od wypłynięcia.

Podajemy z ubitą razem z cukrem śmietaną i przystrajamy listkami mięty.

Smacznego:)




piątek, 12 czerwca 2015

Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami.

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;)



Składniki:

na ciasto pannukakku:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli 

plus:
  • łyżeczka masła do wysmarowania blaszki

na wierzch:
  • puszka łososia w kawałkach w oleju
  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  •  1 cebula
  • 2 ząbki czosnku  
  • 10 sztuk czarnych oliwek 
  • 1 serek kremowy Apetina pesto i rukola 
  • 3 łyżki kefiru
  • 1 łyżeczka masła 
  •  1 łyżeczka suszonego tymianku
  •  sól, pieprz


Przygotowanie:

Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną.

W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem.

Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika.

Smacznego :)


30 minut z Apetiną

wtorek, 9 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z czereśniami.

Ciasto drożdżowe z czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 500 g czereśni 
     
 
 Przygotowanie:

Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru, żeby puściły sok. Jaja ubijmy na puszystą pianę z solą. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru aż staną się płynne. Następnie dodajemy do drożdży mleko, mąkę, pozostały cukier oraz ubite jajka i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut. Potem dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.   

Po tym czasie natłuszczamy blachę, równomiernie rozkładamy na niej ciasto (będzie klejące) i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Następnie umieszczamy czereśnie na sitku, odsączamy i rozkładamy na placek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. Studzimy w blaszce i podajemy posypany cukrem pudrem.

Smacznego!



niedziela, 7 czerwca 2015

Napój melonowo - brzoskwiniowy z melisą gazowany domowym sposobem.


Pomysł na domowy sposób gazowania napoju znalazłam tutaj i postanowiłam stworzyć swój autorski przepis z bąbelkami. Polecam używać drożdży piwnych, bo inne jednak pozostawiają swój charakterystyczny smak - sprawdzone (chyba, że ktoś właśnie lubi ten posmak ;) ).  Napój jest orzeźwiający i smaczny. Bąbelki szybciej ulatniają się niż w kupowanych w sklepie gazowanych wodach, ale jest ich więcej. Szkoda, że ciężko je ująć na zdjęciu, ale troszkę widać jak napój musuje, a właściwie to najlepiej spróbować samemu i zobaczyć na żywo - satysfakcja gwarantowana ;) 

 

12.06.2015 AKTUALIZACJA  - Mój napój wygrał akcję kulinarną "Przepis na ziołowe orzeźwienie" na Durszlak.pl organizowaną przez firmę Posti. W takim razie jeszcze bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu ;)



Składniki:  (na około 1,3 litra napoju)

  • 800 g melona
  • 2 brzoskwinie
  • 2 torebki herbaty - melisa Posti
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki drożdży piwnych
plus:
  •  plastikowa butelka z zakrętką


Przygotowanie:

Melona oraz brzoskwinie obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier i wrzucamy torebki z melisą. Zalewamy wszystko wrzątkiem, tyle żeby woda zakryła owoce, około 300 ml, a następnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy torebki melisy, blendujemy wszystko i przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach, dzięki temu napój jest bardziej klarowny oraz pozbywamy się ewentualnie pozostawionych pestek. Całość przelewamy do plastikowej butelki, dodajemy drożdże. Butelkę delikatnie zgniatamy i mocno zakręcamy, po czym stawiamy w pokojowej temperaturze na około 8 godzin. Kiedy butelka będzie twarda należy przełożyć ją do lodówki, aby zakończyć gwałtowną fermentacje i żeby całość nam nie wybuchła (ryzyko jest minimalne ;) ).

Napój schładzamy i możemy podać z kostkami lodu.

Smacznego ;)


Przepis na ziołowe orzeźwienie

sobota, 6 czerwca 2015

Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście.

Kotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 300 g białej kapusty 
  • 200 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 1 jajko 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • łyżka posiekanego koperku 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz 
  • olej

na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk).

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron.

Smacznego :)



czwartek, 4 czerwca 2015

Domowa ice tea cytrynowo - miętowa.


Wart przygotować domową mrożona herbata, gdyż jest tania i łatwa w wykonaniu, a świetnie gasi pragnienie szczególnie w upalne dni. Według mnie w smaku smaczniejsza od tej kupionej w sklepie i co ważne nie zawiera sztucznych dodatków czy konserwantów.

Składniki:
  • 2 torebki czarnej herbaty 
  • 1 torebka herbaty - mięta
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • cukier do smaku 
  • kilka listków świeżej mięty
  • skruszony lód

Przygotowanie:

Torebki herbaty i mięty zalewamy 0,7 l wrzątku, dodajemy miód oraz cukier (musi być słodsza niż chcemy osiągnąć) i odstawiamy do ostudzenia. Z połowy cytryny wyciskamy sok, wlewamy do herbaty. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na koniec przelewamy przez drobne sitko do szklanek, wrzucamy lód, listki mięty i plastry cytryny.




Przepis na ziołowe orzeźwienie

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką.

Rolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach 

i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;)


Składniki:

masa dekoracyjna:
  •  40 g miękkiego masła  
  • 40 g cukru pudru 
  • 40 g mąki
  • 1 białko 
  • 1 łyżka kakao

biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 40 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

mus czekoladowy:
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 90 g czekolady gorzkiej Goplana
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 nektarynka


Przygotowanie:

Wykonujemy masę dekoracyjną  Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy papierem do pieczenia. Masą napełniamy szprycę (w ostateczności można to robić palcem ;) ) i na papierze do pieczenia robimy kropeczki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy  mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.

 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła. Śmietanę ubijamy na sztywno.  Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.

Nektarynkę obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.

Biszkopt rozwijamy i nakładamy przez środek mus czekoladowy, układamy na całości nektarynkę a następnie znów zwijamy. Na koniec owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)



Z czekoladową nutą