piątek, 29 maja 2015

Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym.

Podudzia przygotowałam na konkurs firmy Nasz Kurczak, polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :)


Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka  
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku

na dip paprykowy:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. 

Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku.

Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

poniedziałek, 25 maja 2015

Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i prażonymi ziarnami siemienia lnianego


Sałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :)




Składniki:
  •  1/2 główki sałaty lodowej 
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  •  1 pojedyncza pierś z kurczaka 
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 9-10 sztuk mini mozzarelli 
  •  2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  •  słodka papryka, kolendra, czosnek, chili, oregano, tymianek



Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w 1 cm kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju, soli oraz ziół, obtaczamy w niej mięso i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Mocno rozgrzewamy suchą patelnie, zmniejszamy ogień i wrzucamy ziarna siemienia lnianego, prażymy cały czas mieszając. Ziarna przekładamy na talerz do ostygnięcia.
Nagrzaną patelnię używamy do usmażenia kurczaka, trzymamy go na średnim ogniu około 10 minut.

Sałatę lodową kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki, wrzucamy do miski, a następnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem. Na wierzch układamy kurczaka, mozzarellę, przekrojone na połówki pomidory i posypujemy wszystko uprażonymi ziarnami siemienia.

Smacznego :)



czwartek, 21 maja 2015

Małże w białym winie.

Małże w białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;)  Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki.



Składniki:

  • 1 kilogram małż
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka masła 
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz




Przygotowanie:

Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte. 

W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.

Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny . 

Smacznego :)

wtorek, 19 maja 2015

Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki.

 Filet z kurczaka występuje u mnie w domu dość często, ale pomysłów na jego przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z kurczaka to farsz z boczku i natki pietruszki. Polecam :)

 

 
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka  
  • 1 jajko   
  • 30 dag boczku 
  •  1 duża cebula   
  • garść natki pietruszki   
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej    
  • 3 łyżeczki majonezu 
  • ostra papryka   
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego.

Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


piątek, 15 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Rabarbar uwielbiałam od dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :) 
Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne 
i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe.

Składniki: (na około 11-12 sztuk)

ciasto:
  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru

nadzienie:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 40g masła


Przygotowanie:

Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut).

Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy.
Na blaszce układamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto.

Masło, mąkę i cukier wyrabiamy między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.


      wtorek, 12 maja 2015

      Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków.

      Bardzo lubię zapiekanki za prostotę ich wykonania. Od dawna miałam ochotę wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu.



      Składniki:
      •  500 g wieprzowego mięsa mielonego
      • 500 g ziemniaków
      • 1 puszka pomidorów
      • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
      • 2 cebule
      • 150 g żółtego sera
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany
      • 1/3 pęczka posiekanego koperku
      • 1 łyżka oleju 
      • łyżeczka oregano
      • sól, pieprz


      Przygotowanie:

      Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia. 

      Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego.

      Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera.

      Smacznego!


      sobota, 9 maja 2015

      Ciasto ze szpinakiem i masą miętową.

      Połączenie mięty i gorzkiej czekolady uważam za idealne tym razem również się sprawdziło. 

      Ciasto bardzo orzeźwiające i smaczne ;)

       

      Składniki:


      biszkopt kakaowy:


      • 3 jajka 
      • 3/4 szklanki cukru 
      • 1 szklanka mąki 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
      • 3 łyżki kakao 

       

      ciasto szpinakowe:


      • 3 jajka 
      •  szklanka cukru 
      • 3/4 szklanki oleju 
      • 1,5 szklanki mąki
      •  3 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

       

      masa miętowa:    

       

      • 250 g landrynek miętowych                                                             
      • 3/4 szklanki wody                                                           na wierzch ciasta:      
      • 2 torebki herbaty miętowej                                       
      • 3 budynie waniliowe                                                         1 tabliczka gorzkiej czekolady      
      • 400 ml mleka UHT                                                            kolorowe kuleczki do posypania
      • 3 łyżki cukru
      • 250 g masła

       

      Przygotowanie


      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

       

      Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

       

      Przygotowujemy herbatę miętową w podanej ilości wody.  Landrynki rozpuszczamy w herbacie podgrzewając wszystko na wolnym ogniu i cały czas mieszając. Budynie oraz cukier mieszamy z połową szklanki mleka, a pozostałe mleko gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę.

       

      Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

       

      Smacznego!

       


      czwartek, 7 maja 2015

      Koktajl z kiwi i banana.

      Ekspresowy w przygotowaniu, zdrowy i pożywny zielony koktajl. Bomba witaminowa, a zarazem miłe orzeźwienie np. po intensywnym treningu ;)


      Składniki:
      • 3 kiwi 
      • 1 banan 
      • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
      • 1 łyżeczka miodu 



      Przygotowanie:

      Owoce obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w pojemniku od blendera. 
      Następnie dokładamy jogurt oraz miód i całość miksujemy aż otrzymamy gładki koktajl.

      Najlepiej smakuje schłodzony.

      Smacznego :) 


      wtorek, 5 maja 2015

      Filet z dorsza na puree z awokado.

      Nie lubię ryb w klasycznej panierce, gdyż według mnie są ciężkie i tracą swój smak. Filet z dorsza na puree z awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem.


      Składniki: (na 2 porcje)

      • 2 kawałki fileta z dorsza
      • 1 łyżeczka bazylii
      • 1 łyżeczka szałwii
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka masła

      na puree:
      • 1 awokado
      • sok z połowy cytryny
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
      • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
      • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
      • sól, pieprz

      na wierzch:
      • skórka otarta z połowy cytryny
      •  1/2 czerwonej papryki

      Przygotowanie:

      Mieszamy łyżkę oliwy z bazylią, szałwią oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

      Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy na tarce.

      Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem. 

      Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy dorsza z obu strony po około 3-4 minuty.

      Nakładamy na talerz puree z awokado, a na nim fileta z dorsza, na górze układamy startą skórkę z cytryny oraz paprykę.

      Smacznego!


      sobota, 2 maja 2015

      Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego.

      Liście mniszka lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. U mnie spokojnie można jeszcze takie znaleźć w zacienionych miejscach ogrodu.

      Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;)



      Składniki: 

      • 150 g liści mniszka (bez łodyg)
      • 300 g szpinaku
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka masła
      • 1,5 litra wywaru warzywnego
      • pół szklanki 30% śmietany
      • sól, pieprz




      Przygotowanie: 

      Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego. Zagotowujemy.

      Liście mniszka płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy razem ze szpinakiem do gotującego się wywaru. Trzymaj na średnim ogniu przez 1o minut, następnie miksujemy, jeszcze raz zagotowujemy i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

      Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub grzankami.

      Smacznego!