piątek, 30 stycznia 2015

Drożdżowe paszteciki z mięsem.


Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska.

Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :)

Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików.


Składniki na farsz:

  • 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego
  • 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 
  •  1 kotlet z panierką
  • 2 cebule 
  • marchewka i pietruszka z zupy  
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • sól, pieprz 

                                       
                                      Składniki na ciasto:   

  • 600 g mąki 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 żółtko jajka 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:


Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż  wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia.

Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy.  Dodajemy jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.

Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce  

Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na dwa prostokąty o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż ciasta wykładamy mięsny farsz. Zwijamy w rulony i dokładnie sklejamy.  Przewracamy ciasto, aby połączenie znalazło się na spodzie. Rulony kroimy na równe około 4 centymetrowe kawałki. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.

Smacznego!


środa, 28 stycznia 2015

Surówka z selera, marchwi, jabłka i pora.


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • 1/3 pora
  • 1/3 dużego selera
  • kilka kropel octu winnego
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 płaskie łyżki majonez
  • 2 płaskie łyżki jogurtu
  •  
     
Przygotowanie:

Najpierw kroimy pora w półkrążki. Następnie marchewkę, jabłko oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do miseczki  i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Kolejno dodajemy ocet, cukier, majonez oraz jogurt. 

Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 30 min. 

Mieszamy jeszcze raz przed podaniem.

Smacznego !





wtorek, 27 stycznia 2015

Makaron z mięsem i warzywami.



Danie to jest szybkie i sprawdza się do wykorzystania resztek z tygodnia pozostałych w lodówce.

Szynkę można zamienić kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty.

 




Składniki:

  • 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami) 
  • 1 parówka 
  • 250 g szynki 
  • 100 g pieczonego mięsa 
  • ¼ puszki kukurydzy 
  • 1 papryka                        
  • 2 ogórki kiszone 
  • kilka różdżek brokułu 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 100 g jogurtu greckiego 
  • majeranek, oregano, 
  • sól, pieprz 
  • olej



Przygotowanie:


Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . 

Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem. 

Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze 5-10 minut.

Smacznego!







poniedziałek, 26 stycznia 2015

Kotlety z kaszy gryczanej i jajek.

Kasza gryczana ma swoich zagorzałych zwolenników i zatwardziałych przeciwników - jak moja mama :)

A jak Wam smakuje? 

Jedno jest pewne kasza gryczana to samo zdrowie. Gdyż jest ona lekkostrawna, łatwo przyswajalna, zawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam!



Składnik: ( na 10 kotlecików)


  • 2 woreczki (200 g) kaszy gryczanej
  • 5 jajek 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta 
  • olej


Przygotowanie:


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę  obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy na gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo.   

Do miski wsypujemy kaszę i dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku, wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.   

Rozgrzewamy olej na patelni  i smażymy kotlety  z kaszy gryczanej z dwóch stron na złoty kolor.


Smacznego!