środa, 25 lutego 2015

Makaron z tuńczykiem.

 

Danie bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i  na dodatek smaczne :)



Składniki:
  •  2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ½ puszki fasoli czerwonej
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • ½ małego pora
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron świderki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju


Przygotowanie:

Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. 

Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. 

Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut.

Smacznego! 



4 komentarze:

  1. Super, uwielbiam taki makaron!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie polaczenie tunczyka i pomidorow.
    No i idealne danie na super szybki obiad!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie tuńczyk i pomidory to połączenie idealne :)

      Usuń
  3. Moja druga połowa uwielbia takie klimaty. Trzeba będzie zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń